De kunstschilder

Ben Verdellen(1947) zit al in ’t artiestenvak sinds 1965. Hij geniet alom bekendheid door zijn prachtige, op het leven toegesneden liedjes, waaronder het sublieme lied Gelök. Vele werden op cd uitgebracht.
Sinds enkele jaren heeft Ben Verdellen een nieuw element aan zijn toch al indrukwekkend repertoire toegevoegd, de theatershow, die zich van meet af aan mag verheugen in een grote populariteit. In 2009 gaf hij zijn eerste show in Theater de Maaspoort in Venlo, de Oranjerie in Roermond, in Theater DOK 6 in Panningen, in Blerick, enz. Die show bleek de opmaat voor een grote theatershow met meer dan honderd medewerkers, waaronder Theatergroep Oker uit Overloon, in Muziekgebouw Frits Philips in Eindhoven. Een show onder de toepasselijke naam Luuster ens (Luister even). Onder dezelfde naam werd een cd uitgebracht.

De artistieke kwaliteiten van Ben Verdellen reiken verder dan muziek. Sinds jaar en dag is hij een gepassioneerd schilder, waarvoor hij op de kunstacademie in het Belgische Maasmechelen een opleiding hogere graad schilderkunst volgde en aansluitend vijf jaar de opleiding Fijnschilderkunst bij Maarten Boffé in Antwerpen.
Ben Verdellen combineert beide kunstdisciplines op een prachtige wijze, hetgeen ook treffend werd verwoord in de naam van zijn tweede theatershow: Kleurriék gestump (Kleurrijk gestemd), een naam die subtiel verwijst naar zijn oeuvre op het doek en naar zijn liedjes. Tegen een decor van zijn eigen schilderwerken klonken drie akoestische gitaren, die driestemmige zang begeleidden; allemaal door Ben geschreven liedjes.

In 2016 volgde de derde theatershow onder de veelzeggende naam Hald van ’t laeve (Hou van het leven). Liedjes, die inhoudelijk gaan over het leven van geboorte tot de dood, over alledag. Deze laatste show was ten bate van Wensambulance Limburg. Een zesmans orkest onder leiding van Hub Boesten begeleidde Ben Verdellen in deze zeer succesvolle shows in telkens uitverkochte zalen. Ook nu verscheen een naar de show genoemde cd. Op 26 maart was de laatste uitvoering in een uitverkocht theater De Maaspoort in Bens woonplaats Venlo.

Het artiestenbloed kruipt ook bij Ben Verdellen waar het niet gaan kan: hij blijft zijn muziek trouw. Delen uit zijn zo aangrijpende en geliefde theatershows brengt hij nu in intieme accommodaties door heel Limburg: akoestische setting met zang en gitaar door Ben zelf en samenspel met collega-gitarist Pieter Bartels. Zij waren al te gast in onder andere de Mondriaan Instelling in Maastricht, het Cultuurhuis in Heerlen, de sfeervolle Kloosterbibliotheek in Wittem, in het Cultureel Centrum in Heel, het recentelijk gerestaureerde kasteel Keverberg in Kessel, enz.
Het blijft een ideaal van Ben Verdellen: mensen laten genieten van zijn muziek, die recht uit het hart komt.

 

Onderstaand een aantal werken van Ben.